CTC ÎN SĂNĂTATE – ”Soluții pentru îmbunătățirea Controlului, Transparenței și Calității în Sănătate”

CTC în Sănătate a prezentat în cadrul unei conferințe de presă organizată la București Raportul Sinteză întocmit în urma colectării opiniilor societății civile cu prilejul audierii publice cu tema ”Soluții pentru îmbunătățirea Controlului, Transparenței și Calității în Sănătate”.

Potrivit documentului, ideea introducerii unui nou instrument prin care cetățenii să fie informați anual în legătură cu propriile contribuții la sistemul de sănătate, serviciile de care au beneficiat de-a lungul unui an și costurile acestor servicii este apreciată și susținută de majoritatea covârșitoare a celor care și-au exprimat opinia pe marginea subiectului. De asemenea, apreciată de cetățeni a fost și ideea introducerii obligativității tuturor furnizorilor de servicii medicale de a afișa la sediu, explicit, drepturile pacienților și serviciile de care aceștia beneficiază, gratuit, în virtutea calității de asigurat.

Din datele publice existente, actualul SIUI ar trebui să permită obținerea unor astfel de documente chiar în acest moment”, a explicat Cătălin Niță, senior programator, reprezentantul comisiei de experți. Acesta a mai afirmat că pentru toate tipurile de furnizori din sănătate există aplicații informatice prin care, la nivel central, se raportează serviciile prestate sau furnizate, de unde se pot prelua informațiile necesare înregistrării datelor primare și efectuării raportărilor, FISC-ul Pacientului realizând, de fapt, un raport sinteză pe fiecare CNP. ”Concluziile noastre se bazează doar pe informații publice. Pentru o corectă evaluare a sistemului informatic trebuie realizat și un audit al sistemului”, a mai susținut expertul.

Potrivit comisiei, demersul societății civile privind transparentizarea costurilor din sistemul de sănătate va duce la diminuarea sau chiar eliminarea suspiciunilor populației în legătură cu actualul sistem sanitar românesc, la eliminarea suspiciunilor care au planat asupra cadrelor medicale și pacienților, la conștientizarea cetățenilor cu privire la nevoia existenței asigurărilor de sănătate, la adevărata dimensiune a acestor fonduri. Efectul final va fi creșterea încrederii în sistemul sanitar românesc și o mai eficientă colaborare între toți actorii sistemului.

2017-12-07T12:33:28+02:00